18 Mart 2009 Çarşamba

OPENING NIGHT


PERDE AÇILIYOR

Amerikan bağımsız sinemasının babası olarak gösterilen John Cassavates'in önemli filmlerinden biri olan "Opening Night" bizi show business ve sanat diyarlarının arka bahçesine götürüyor. "Second Woman" adında bir tiyatro oyunun provalarından prömiyerine kadar geçen zaman diliminde oyunun ve filmin başoyuncusu olan Myrtle Gordon karakterini merkezinde tutarak sanatçı psikolojisi, sahne ışıklarının karanlıkta kalan köşeleri, yaşlılık gibi konularda kendini bilen şekilde hikayesini anlatıyor. Myrtle Gordon, oyun çıkışında kalabalık hayran kitlesinin içinden bir kızla konuşur ve kızdan garip bir şekilde etkilenir. Kıza ertesi gün kendisini görmesini söyleyip oyun arkadaşlarıyla birlikte bir arabaya atlar. Araba az biraz hareket etmişken, başka bir araba hayran kıza çarpar ve kız orada ölür. Ve böylece Myrtle Gordon'un hikayesi başlar. Bir yandan ölen kızın ruhu onu sık sık ziyaret ederken diğer taraftan oyunun provaları çıkmaza girer. Bu da yetmezmiş gibi üstüne Myrtle'ın yaşlılık buhranları eklenir. Böylece hem karakterimiz hem de oyunun diğer elemanları için işler çıkmaza girer.
Filmin bir sahnesinde Myrtle 17 yaşında ne kadar farklı, heyecanlı ve güçlü olduğundan bahseder. Ölen kız da 17 yaşındadır ve görünüş ve hal olarak kendisine çok benzemektedir. O yüzden kızın ölmesi bir açıdan onun da gençliğinin ölmesidir. 17 yaşındaki o halini bir daha yaşayamayacağını bilmek onu delilik sınırına bir adım daha yaklaştırır. Ayrıca filmin bir kaç yerinde Myrtle'a yaşı sorulduğunda o hiç bir zaman tam olarak yaşını söylemez, ağzından hiç bir rakam duymayız. Çünkü Myrtle yaşlılığı hiçbir zaman kendine yakıştırmaz; filmdeki tiyatro oyunun manidar ismiyle dersek 'ikinci kadın olmak' istemez, bundan korkar. Bu durum öyle bir hal alır ki, başta dost olduğu ölü kızın yanılsamaları bir noktadan sonra can düşmanı oluverir. Tüm bunlardan kurtulmanın, "bir"den sonra "iki"nin gelmesinin tek çaresi de "bir"in sırasını savmasıdır. Ne zamanki Myrtle ölü kızı bir kez daha öldürür ve ikinci kadın olmayı kabul eder o zaman işler yoluna girmeye başlar gibi olur.
Bunun yanında "İkinci Kadın" oyununun başlarda bir dram havasında giderken en sonda bir farsa dönüşmesi oldukça ilginçtir. Kim bilir belki de filmdeki ve gerçek hayattaki olumsuzlukların çözülmesinin çaresi işleri biraz dalgaya vurmak ve dürüst olmaktan geçiyordur. Tüm bunların yanısıra "Opening Night" aslında sahne arkasının filmi. Hayranı olduğumuz ve bir yıldız kadar uzak olduğunu düşündüğümüz oyuncuların o kadar da parlak olmadığını görebiliyoruz. Mesela araba çarpan bir kıza yardım etmek yerine lokantaya gitmeyi tercih eden, rol icabı da olsa tokat yemekten ödü kopan, her oyun sonrasında içkileri fondip yapan, hatta oyuna zilzurna sarhoş şekilde çıkan oyuncuları; sarhoş olması yüzünden oyunu iptal etmeyi düşünen yapımcının gerçek sebebi değil de oyuncunun hasta olduğu gibi yalan bir bahane uydurabileceğini, dekorun arkasında aslında nelerin döndüğünü ve oyundaki bir oyuncunun kayışı kopardığı zaman diğer oyuncuların düştüğü trajikomik durumu bu filmde görebiliyoruz. Üstüne bir de sinemanın en farklı ve güzel oyuncularından Gena Rowlands'ı izlemek ve yine en sevdiğim filmlerden biri olan " Todo Sobre Mi Madre"deki araba kazası sahnesinin bu filmden alındığını görmek filmin değerini bir kat daha arttırıyor.

Hiç yorum yok: