9 Mart 2009 Pazartesi

SMALL TIME CROOKS - SEX DRIVE



KURBAĞA - ÖKÜZ MESELESİ VE ÇOCUKLARINI SEVMEK

Bir hikaye vardır bilmem bilir misiniz. Bir gün bir kurbağa etrafta vraklayıp gezerken bir öküz görür. Öküzün büyük cüssesine hayran kalır ve onun gibi olmak ister. Bu yüzden de minicik vücudunu şişirdikçe şişirir, şişirdikçe şişirir. Son kalan nefesiyle vücudunu şişirip tam öküzün boyutlarına erişir. Ve bilin bakalım ne olur? Zavallı kermitcik bum diye patlar. Tıpkı ne olduğunu, sınırlarını, haddini bilmeyen filmler gibi. Ama kurbağanın patlaması sadece kendine zarar verir. Filmlerin patlaması ise kendisiyle birlikte seyircinin beynini götürür. Ama neyse ki, kurbağa olduğunun farkında olan ve kurbağa olmaktan gurur duyan filmler de var. Bilirsiniz öküz olmak her zaman iyi bir şey değildir ve küçük kurbağalar daha sevimlidir.
Geçen hafta izlediğim 'Small Time Crooks' ve 'Sex Drive' filmleri benim için bu kategoride. 'Small Time Crooks'dan başlarsak ilk önce besmele niyetine Woody Allen'dan başlamalıyız. Woody bilindiği üzere 'Annie Hall' gibi ödül fatihi filmlerden tutun da 'Interiors' gibi Bergman esintileri taşıyan filmlere ve oradan da 'Match Point' gibi mizah duygusundan nebze nasiplenmemiş gerilim çekebilecek kapasiteye sahip büyük bir adam. Ama bazen büyük adamlar bile keyfinin dalgasına kapılmak ister. 'Small Time Crooks'da da Woody canının istediğini yapıyor ve limonata gibi bir film çekiyor. Bankayı soyup zengin olma hayalleri kuran Ray, birbirinden 'dahi' üç ortağıyla bankanın bir kaç dükkan ötesindeki boş bir yeri tutuyor ve makineli tüfek gibi konuşan karısı Frenchy bu yeri kurabiyeci olarak işletmeye başlıyor. Amaç kurabiyeci dükkanını paravan olarak kullanmak ve dükkandan banka uzanan bir tünel kazıp kasaya ulaşmak. Ama gelin görün ki Ray enseleniyor ama Frenchy'nin kurabiyeleri büyük ün kazanıyor ve para kurabiyelerden geliyor. Kulağa absürd geldiğinin farkındayım ama konu böyle. Filmin güzelliği de zaten bu absürdlüğünden geliyor. Woody önemli şeyler anlatma peşinde değil. Tıpkı arkadaşlar arasında yapılan geyik muhabbetleri gibi bu film. Hani arkadaşlarla bir çok ıvır zıvırdan, gereksiz mevzulardan bahsederiz; sonuca bakınca hiçbirşey kazanmamışızdır lakin o muhabbetin yerini birşey tutmaz ya bu da öyle. Çünkü önemli olan içerik değil muhabbettir. Woody bu filmde bunları yaparken de kendini büyük gösterme sevdasına hiçbir zaman kapılmaz. Çünkü kurbağa olmak hoşuna gider ve bilir ki her kurbağanın içinde bir prens gizlidir sinema seyircisi için.
'Sex Drive'a gelince bu filmin en çok küçüklüğünü ve dürüstlüğünü sevdim. Filmin izlediğim dvd versiyonunda yönetmenlerimiz bir penis, bir kuku ve iki göğüs eşliğinde filmlerini tanıtır ve filmde bunlardan bolca yer alacağını belirtir. Sözlerinde de dururlar. Filmin alakalı alakasız yerlerinde anadan üryan ablalar ekranın önünden bir bir geçer, penisler kendilerini salıverip çayırlar da koşup özgürlüğün tadını çıkarırlar. Bu filmimiz de kendini makaraya alır. Bakire erkek kahramanımız bu lanetini kırmak için internetten tanıştığı kızla buluşmak için şehrin diğer ucuna doğru yola çıkar. Şeytan tüyüne sahip çapkın arkadaşı ve kanki hanım arkadaşı ona bu yolculukta yoldaşlık ederler. Ve bu yolda karşılarına garip olaylar ve kafayı sıyırmış insanlar çıkar. Görüldüğü gibi klişe bir Amerikan gençlik filmi konusuna sahip olan 'Sex Drive' tüm bunlara rağmen türdeşlerinden ayrılıyor. Çünkü çok da ahım şahım bir halt anlatmadıklarının onlar da farkında. Bu yüzden kurbağa olmanın erdemini sonuna kadar yaşıyorlar. Ve türdeşleri gibi gösteriyormuş gibi yapmıyorlar. Meme mi istiyorsun al sana, kuku mu canın çekti buyur diyorlar.
Filmlerimiz bunları yaparken bir şeyi daha elden bırakmıyorlar. 'Small Time Crooks'da sanki yanlış gezegene düşmüş izlenimi veren Ray, Frenchy, May garip insanlar olmaktan çıkıp keşke komşumuz olsa dedirten tipler oluyorlar. 'Sex Drive'da yüzlerce örneğini gördüğümüz tipler olan Ian ve Lance normalde kıçlarına tekmeyi basma hissiyatı doğarma ihtimali varken bu filmde sevgi kelebeklerimiz oluyorlar. Bunlar da yönetmenlerin karakterlerini 'çocukları' gibi görmesi ve sevmesi sayesinde oluyor.

Hiç yorum yok: